Етеричната вода - любов от природата
02 Юли

Етеричната вода - любов от природата

Напоследък ставаме все по-чести свидетели на трайното изместване на голяма част от познатите ни козметични средства от изключително лесни и приятни за използване, а в същото време много ефективни и изцяло натурални такива. Това са дестилатите или още известни като ароматни, флорални и етерични води. Но знаем ли всъщност каква е разликата, как се правят и как точно да ги използваме, за да имат те най-силен ефект? С настъпването на лятото искаме да ти разкажем малко повече за магическото действие на етеричните води и да ти припомним за този незаменим “другар”, подходящ не само на плажа, но и навсякъде в ежедневната ти грижа като заместител на кремове, лосиони за коса и тяло, тоници и др.

Етеричните води сa дестилат на етерично-маслени растения и притежават ползите от етеричните масла, но разтворени в голямо количество дестилат. Те са подобни на масово познаните “флорални” или “ароматни”, но се различават по съдържанието си и процеса на дестилация. Етеричните води са нещо като “воден екстракт”, в който обаче са съхранени не просто ароматните съединения на билките или растенията, а и по-голямата част от водоразтворимите летливи активни вещества. 

Всеки сам може да познае етеричната вода по това, че е значително по-концентрирана и с по-наситен аромат, което се дължи на факта, че при направата на етерични води не се отделят етеричните масла от растението и те остават в дестилата (водата). Ммм и замириса на лавандула, роза, бял равнец, салвия, маточина, мента, мурсалски чай, дива лайка.. и малко липа! Има наистина обширна гама от аромати и всеки носи своя чар, куп полезни действия за кожата и косата ни и много често спомени от детството или някой скъп момент!

Етерични води

И ако все още се колебаеш дали да се “въоражиш” за лятото с етерична вода с любим аромат, ето няколко причини, за да го направиш:

Тонизира, освежава и хидратира
Кожата обича водата. Особено през летните месеци етеричната вода е сигурен източник на свежест, хидратация и полезни съставки за кожата. Компактна и под формата на спрей, тя е подходяща както за плажа, така и да я пъхнеш в чантата и да е “спасението”, когато си в движение. Няколко впръсквания могат да те разхладят и да успокоят кожата ти в жегите и след излагане на слънце.

Ароматерапия
Ароматерапията е един от доказаните начини за справяне със стреса и повишаване на доброто настроение. Можеш да напръскаш спалното си бельо, калъфките или дори да използваш някои от ароматите за добавка към водата в ютията.

Поглези косата или лицето
Няма нищо по-хубаво от натуралната терапия направена в домашни условия. Избери си подходяща за кожата суха съставка (хума, глина, т.н.) и добави от любимата етерична вода до получаване на каша и остави да подейства. Натурално, свежо, ароматно и с вълшебен ефект!

Вместо тоник
В комбинация с базово масло или за директна употреба, етеричната вода почиства кожата в дълбочина и оставя усещане за свежест и мекота, хидратира и предпазва от замърсяване, а и са подходящи за всякакъв тип кожа.

При проблемна кожа
Повечето от билковите варианти на водата имат антибактериално, противовъзпалително и успокояващо действие. Лайката, салвията, липата и маточината например са също подходящи и за кожни раздранения и обриви.

Ако все още се съмняваш в действието на етеричните води, най-добре пробвай и се убеди сам. В България има повече от изобилие от билки и ресурси за производство на такъв тип води, а ние препоръчваме и гласуваме с две ръце за SEVOA Naturals, които не просто имат богат избор от аромати, но и определено знаят какво точно правят, за да получим страхотно качество. 
Можеш да ни се довериш да те срещнем с още и разнообразна натурална грижа за теб като надникнеш какво сме ти подготвили за Юли и темата "Ден за теб".