Свежест през Януари
02 Януари

Свежест през Януари

Празниците са страхотно нещо - време за теб и близките.. И още малко време за най-близките и се изтъркулва почивката. Е, хубаво си починахме и добре си хапнахме! И зарята минa и отново полу-разбудени закрачихме към офиса и макар да отне почти седмица, влязохме в ритъм и отново се трудим неуморно и творим чудеса, а всеки ден се връща по още един колега от отпуската. Някои спирали цигарите през новата година, друг се сгодил - все чудеса по празниците. А пък трети споделят, че се чувствали още по-изморени, а уж след почивка… Оказва се, че “празни”- ците май трябва да се казват всъщност “пълни” -ци. Точно когато се очаква да имаме най-много време за себе си, се грижим най - бедно за нас самите. Товарим организма си с тежка храна, алкохол, късно заспиване и безброй емоции. Е как няма да си уморен, та то на работа е по-леко! Но как да се справим с тази умора от почивните дни, умора, която най-често се дължи на натрупаните в нас токсини. Ето и няколко бързи и приложими съвета как да ги прогоним и да свежнем отново:

1. Най-блаженият и лековит еликсир - водата

Водата спомага усвояването и правилното разпределяне на хранителните вещества в организма, както и изхвърлянето на отпадъчните и токсични вещества. Да не забравяме и за благоприятното действие на водата върху кожата и еластичността ѝ. Кожата ти ще сияе и ще е благодарно хидратирана ако приемаш достатъчно количество вода всеки ден. Хубаво е да пием не по-малко от 2 л вода на ден, а ако добавиш резенче лимон и мента, пиенето на вода ще е още по-приятно и вкусно преживяване!

2. Пресни плодове, зеленчуци и гигантозавърска доза витамини и супер храни.

Основен фактор за пълноценната детоксикация е храната, която приемаме. Осигури си свежи и органични плодове и зеленчуци. Сред най-мощните детоксикатори са: лимон, джинджифил , карфиол, цвекло, авокадо, ябълки, зеле, целина, спанак. Стига да са пресни и с органичен произход, са подходящи за консумaция в суров вид, задушени или във вид на пресен сок. А сред най-чудните подправки, с които можеш да подправиш деня си са: куркума, джинджифил, кориандър, розмарин, пипер магданоз, кимион. А защо пък да не добавиш малко канела към сутрешното си кафе? Да не забравяме и суперхраните, семената и суровите ядки, които до скоро не бяха особено популярни. Сред тях най-подходящите за цялостно пречистване на организма са лененото семе, чиата, конопеното семе, спирулината, маката. Без грижи можеш да ги добавиш към смутито, кафето или фреша си и ще се заредиш с необходимата доза фибри, витамини и минерали.

3. Движение

Физическата активност гарантирано ще те накара да се почувстваш по-добре, ще ускори метаболизма ти, а с изгорените калории и потта ще се разделиш с токсините

4. Спа, релакс, сауна

Почивката и разтоварването от динамичното ежедневие ще стимулират по-бързото пречистване и възстановяване на организма от вредните вещества и токсини. Просто намери своя начин да се освободиш от стреса.

5. И най-важното детоксикирай мислите си

Пречистването започва от съзнанието и мислите ти. Отдели си няколкко минутки, пусни си хубава музика и си помисли за нещо или някой, който те кара да се усмихваш. А защо и не му се обадиш да му благодариш? Или пък пробвай да се усмихнеш на сериозния чичко докато се разминавате. Малко му трябва на човек да се усмихне в отговор (: